Aanleg glasvezel van start in De Heeg

Vanochtend kreeg de aanleg van het glasvezelnetwerk in Maastricht het officiële startsein. Wethouder John Aarts en Anja de Vos van KPN, de financierder van het project, mochten als eerste de schop in de grond zetten. De Heeg is de eerste buurt in Maastricht die wordt aangesloten op de glasvezel.

 

Op termijn moeten zo’n 60.000 huishoudens en bedrijven hiervan profiteren, waardoor razendsnel internetten in de toekomst mogelijk gaat zijn. Via glasvezelkabels kan heel snel data verstuurd worden. Veel sneller dan bij andere internetverbindingen. KPN legt de glasvezel aan, geheel kosteloos en installeert dit bij jou thuis, tenminste als je daarvoor je huis openstelt. Via een brief zijn bewoners op de hoogte gesteld. Vervolgens vindt er aansluiting van de huizen op kastjesplaats, de zogenoemde ‘glasvezelaansluitpunten’. Er komen twee kastjes in De Heeg, ieder goed voor de internetvoorziening van 750 huishoudens. 

 

De aanleg is onderdeel van de landelijke ambitie van KPN om heel Nederland te voorzien van een glasvezelnetwerk. Volgens wethouder John Aarts moet Maastricht in 2024 helemaal op glasvezel zijn aangesloten. In die zin is de wijk De Heeg een soort pilot, waar als eerste de glasvezel komt om het vervolgens verder uit te rollen naar de rest van Maastricht. “Zo’n tien jaar geleden was er nog geen behoefte aan dergelijk snel internet. Nu wel, terwijl de provider dat dan nog niet kan aanbieden. Er is nu veel vraag naar, zeker tijdens de coronacrisis nu iedereen thuis werk.” De keus kwam op De Heeg te vallen omdat de wijken waar de vraag groot is én waar de werkzaamheden makkelijk uit te voeren zijn, het eerste aan de beurt komen. 


De aanlegfase is onderdeel van één van de eerste fasen waarin graafwerkzaamheden worden gedaan om het netwerk in de grond te plaatsen. Bewoners ondervinden overigens weinig hinder. In de ochtend breken de aanleggers de straat open en in de avond ligt alles er weer gesloten en begaanbaar bij, zo laat KPN weten. 


Na De Heeg zullen aangrenzende wijken volgen, na januari en april 2021 om precies te zijn, als al zo’n 1100 woningen/panden van de snelle netwerkverbinding via de vezel zijn voorzien. Tot dusver is bekend dat Boschpoort als eerstvolgende buurt voor de installatie in aanmerking komt.