Tempeleers op zoek naar opvolger van Luc d'n Twiede

Stadscarnavalsvereniging De Tempeleers gaat op zoek naar een stadsprins voor 2021. Want de vereniging wil, met inachtneming van de coronarichtlijnen, activiteiten organiseren rond carnaval. De ‘sjariteitsgedachte’ wordt daarbij nog belangrijker dan andere jaren.

De Tempeleers beseffen dat carnaval in 2021 anders dan andere jaren wordt. “We hebben te maken met een verschrikkelijke pandemie die ook in Maastricht heeft toegeslagen. We weten dus dat het niet zomaar een virus is dat we kunnen negeren. Maar we denken ook dat carnaval belangrijk cultureel erfgoed is, dat net zoals kerstmis en Pasen gevierd zal worden”, zegt woordvoerder Odin Wijnhoven. Het motto van De Tempeleers is ‘Plezeer en Sjariteit’. Dat komt nog nadrukkelijker naar voren komende ‘vastelaovend’, zegt Wijnhoven.
“Carnaval is meer dan alleen feest en een drankgelag. Nu het ‘Plezeer’ in ons motto minder tot uitvoer gebracht kan worden, dan gaan we ons nog meer richten op ‘Sjariteit’. We gaan dus terug naar de basis van ons bestaan. Over de precieze invulling gaan we ons de komende weken buigen, maar ons doel is om voor iedere doelgroep iets te kunnen organiseren, passend binnen de richtlijnen van de Rijksoverheid en in nauw overleg met de gemeente.” Wijnhoven laat weten dat de vereniging al volop kijkt naar de invulling. “Voor veel mensen is vastelaovend een feest van ‘de zorgen opzij’, van een – in dit geval symbolische – arm op de schouder, en van gemeenschapszin. Zaken die zeker in deze moeilijke tijd heel belangrijk zijn, en die veel mensen tijdelijk hebben moeten missen. Daarom willen we juist dat een plek geven komend jaar, binnen de mogelijkheden die daarvoor geboden worden.”

Bij carnaval hoort ook een stadsprins. De Tempeleers gaan daarom ook voor 2021 op zoek naar die persoon die Maastricht voor wil en kan gaan tijdens deze speciale periode. Traditioneel vragen De Tempeleers daarbij de hulp van het ‘Vastelaovendvierend Volk vaan Mestreech’. Wijnhoven: “We zoeken een stadsprins die zich weet te profileren in deze moeilijke tijd. Iemand die moed weet in te spreken en zich positief weet te presenteren. Iemand die perfect Maastrichts spreekt en een echte carnavalist is. En iemand die vooral nu de sjariteitsgedachte weet uit te dragen.” De Tempeleers vragen mensen die een kandidaat voor ogen hebben om deze voor te dragen.
Op de website van de Tempeleers staat vanaf 5 september tot en met 1 november het aanmeldformulier.