Drie Maastrichtse foto's geselecteerd voor ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’

Vandaag werd bekend welke foto’s deel uitmaken van de expositie ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Acht Limburgse exemplaren schopten het tot deze top honderd. Maastricht figureert op drie plaatjes.

Zo is er onder andere een foto van de gedeeltelijk opgeblazen Sint Servaasbrug gemaakt op 15 september 1944 en een foto van een bijeenkomst van leiders van de geallieerden, waaronder ook de latere Amerikaanse president Dwight Eisenhower, gemaakt op 7 december 1944 in Maastricht.

Voor het landelijke project zamelde men foto’s in door middel van onderzoek in archieven en inzendingen van particulieren, met als doel een ‘visuele canon van de Tweede Wereldoorlog in Nederland’ creëren. In Limburg namen het Limburgs Museum en het Regionaal Historisch Centrum Limburg (RHCL) de organisatie voor hun rekening. Met behulp van een deskundige en een publieksjury werden vijfentwintig foto’s uitgekozen en opgestuurd voor de nationale selectie. Een landelijke publieksjury koos uiteindelijk honderd foto’s uit de bijdragen van alle provincies. Één van de acht Limburgse kiekjes werd ingestuurd door gouverneur Theo Bovens. 

De vijftig Limburgse foto’s die werden geselecteerd zouden eigenlijk door de provincie ‘toeren’, maar in verband met de corona maatregelen gaat deze pop-up tentoonstelling niet door. De foto’s zijn wel online te zien in een film gemaakt door het Limburgs Museum,  klik op YouTube.