Dansend van Heerlen naar Maastricht tijdens festival Musica Sacra

Het internationale kunstfestival Musica Sacra 2015 heeft als thema ‘de weg’. De Limburgse choreograaf Joost Vrouenraets, zal in dat kader op de slotdag van het festival, zondag 20 september, in zijn eentje van Heerlen naar Maastricht dansen. Een afstand van ruim 28 kilometer. Het is voor zover bekend de langste danssolo ooit.

Onder de titel KOKORO (Japans voor ‘hart’, ‘hartslag’ of ‘de weg van het hart’) gaat Vrouenraets ‘back to basics’ en probeert hij de kern van zijn bewegingskunst onder de loep te leggen. Die kern bestaat uit drie lagen: de wereld als podium, de danser als topatleet en de danser als mystieke strijder. De afstand van 28 kilometer en de daaruit voortvloeiende uitputtingsslag verplicht de danser en choreograaf om de puurste vorm van zijn danstaal op te zoeken. De dans duurt inclusief stops en paardenwissels ruim acht uur. 

Romeinse weg

De route die Vrouenraets aflegt, is het deel van de Romeinse weg (Via Belgica) tussen Boulogne sur Mer en Keulen dat ooit Maastricht en Heerlen verbond. De danssolo start rond 08.00 uur op het historische Pancratiusplein in Heerlen; de aankomst is rond 16.30 uur bij het speciaal voor het festival gebouwde labyrint op het Vrijthof in Maastricht, eertijds een Romeins grafveld. Vrouenraets wordt de gehele tocht begeleid door slagwerker Wouter Gulikers, die hem vanaf een door traditionele paarden getrokken kar muzikaal zal aanvuren om alles te geven.

Elke paar kilometer voert de danser tijdens zijn lange solo een rituele, theatrale handeling uit die er uiteindelijk op is gericht tegen het einde van de tocht tot de absolute kern te komen: de naakte, kwetsbare mens die als taak heeft zijn pad te bewandelen vanuit zijn authentieke waarde, het hart van zijn identiteit. Deze handelingen, die ook voor publiek toegankelijk zijn, vinden plaats bij de start op het Pancratiusplein in Heerlen (ca. 8.00 uur), op het Theodoor Dorrenplein in Valkenburg aan de Geul (ca. 11.45 uur)), bij de Heilige Bartholomeus basiliek van Meerssen (ca. 13.45 uur) en tenslotte voor het Theater aan het Vrijthof in Maastricht (ca. 16.30 uur).

(foto: Davis Peskens)