Internationale wetenschappers bespreken tabaksverslaving

Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 september vindt in het MECC een internationaal congres plaats over tabaksverslaving. Hoe zit het met de genetische aanleg voor roken? Wat zijn de beste methoden om te stoppen met roken? Is de elektronische sigaret een veilig alternatief voor het roken van sigaretten? Met deze vragen gaan wetenschappers uit meer dan dertig landen aan de slag.

Tijdens dit 16e congres van de Europese vereniging voor onderzoek naar tabaksverslaving bespreken de wetenschappers de laatste stand van zaken. Een ontwikkeling die momenteel wereldwijd plaats vindt, is de toename van het aantal gebruikers van de E-sigaret. De elektronische sigaret bevat weliswaar nicotine, maar minder giftige stoffen dan in tabaksrook. “Het is echter nog maar de vraag of de E-sigaret geen gezondheidrisico’s heeft”, zegt Van Schayck, hoogleraar preventieve geneeskunde. “in een aantal Europese landen is de elektronische sigaret bijvoorbeeld ook een trend onder jongeren, terwijl we nog niet precies weten of zij hierdoor worden gestimuleerd om over te gaan op ‘echt’ roken.”
Tijdens het congres vindt op vrijdag dan ook een speciaal symposium over de E-sigaret plaats, waarin de nieuwste ontwikkelingen hierover de revue passeren.