Vitamine C verlaagt risico op kanker aanzienlijk

Anderhalve sinaasappel per dag verlaagt de kans op hoofd-hals kanker en mondholtekanker met meer dan vijftig procent. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht.

Het effect is het grootst bij mondholtekanker. Voor het onderzoek zijn gegevens geanalyseerd uit de Nederlandse Cohort Studie (NLCS) welke gegevens bevat over ruim 120.000 Nederlanders tussen de 55 en 59 jaar die sinds 1986 worden gevolgd. Onderzoekers hebben daarbij gekeken naar het verband tussen groente en fruit en de verschillende vormen van hoofd-halskanker. Dr. Leo Schouten is univerisiteit hoofddocent kankerepidemiologie en is blij met de nieuwe resultaten. "Wat blijkt, een hogere inname van vitamine C die let wel, uit voeding afkomstig is en dus niet uit een potje, het risico op deze vorm van kanker met meer dan vijftig procent verminderd. In de praktijk komt dat neer op anderhalve sinaasappel per dag." Het onderzoek is mogelijk gemaakt door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.