Energie besparen door rekening te houden met elkaars stofwisseling

Dr. Boris Kingma en prof. dr. Wouter van Marken Lichtenbelt publiceren vandaag een ‘letter’ in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Climate Change waarin ze hun onderzoek over energiezuinig gebouwenbeheer uit de doeken doen.

Het is al langer bekend dat de stofwisseling, ofwel de warmteproductie, van vrouwen lager ligt dan die van mannen. De warmteproductie in gebouwen is nu gebaseerd op de gemiddelde man, terwijl bij vrouwen de lichaamswarmte twintig tot dertig procent lager ligt. Het gevolg is dat gebouwen anders gebruikt worden dan verwacht; men zet bijvoorbeeld de thermostaat hoger, drinkt meer thee of koffie of zet kacheltjes aan. Dit zorgt allemaal voor een hoger energiegebruik.

De onderzoekers pleiten voor beter warmtebeheer in gebouwen. Zo zou de temperatuur anders afgesteld kunnen worden met gevolg dat het voor mannen iets warmer aanvoelt dan voor vrouwen. "De mannen trekken hun colbertje uit en de dames trekken er juist een aan. Ook is het slim om na te denken over individuele klimaatbeheersing". Boris Kingma ziet wel iets in persoonlijke klimaatbeheersing. "Je zou bij elk bureau een kacheltje of blazertje neerzetten en zo kan elke werknemer zijn of haar eigen omgevingstemperatuur instellen". 


Meer nieuws