100 jaar toerisme in Maastricht

De VVV, nu bekend als Maastricht Marketing, viert vandaag haar 100 jarig bestaan. De vereniging voor vreemdelingenverkeer verzorgt al een eeuw lang een stuk stadspromotie middels wandelingen en stadsgidsen en zet zodoende Maastricht op de kaart. 100 jaar geleden hadden ze daarvoor een stadsposter.

Ook toen waren de Maastrichtse bezienswaardigheden zoals het Vrijthof, de Helpoort en de mergelgrotten al te zien op de poster. Volgens Marketing Maastricht is de poster de oudste stadsposter van Nederland. 

Lucas Lejeune

De VVV vestigde zich in 1923 aan de Kesselskade en was de eerste organisatie die zich richtte op de promotie van de stad. Gedurende de afgelopen eeuw heeft de VVV op verschillende plekken gezeten, waaronder de Grote Sociëteit, de Maastrichterbrugstraat, de Kleine en de Grote Stokstraat, de Stationsstraat en de Vissersmaas. Sinds 1985 is het huidige VVV-kantoor gevestigd in het monumentale Dinghuis. Tevens diende het pand als inspiratie bron voor de Spaanse architect Emilio Tuñon, hij ontwierp de toekomstige woontorens bij het Landbouwbelangterrein langs de Maas.